St Jakobs stenugnsbageri

Wow. Lund har verkligen fått ett bageri värt namnet. Två lördagar i rad har jag förnöjt gommen med läckert bröd från bageriet på Klostergatan. Jag tänker återkomma med lite bilder på brödet, men ville inte vänta tills dess med att få upp ett inlägg i ämnet.

Det finns två stycken helt skiljda köpupplevelser på St Jakobs, det ena är om man kommer tidigt på morgonen; en perfekt möjlighet att prata lite bröd och få lite information om de olika sorter de erbjuder. Det låter ju inte helt fel och det är det inte heller, men för en klart intressantare upplevelse gå dit runt lunchtid istället. Nu är det sjukt trångt, massvis med folk i kö och väldigt lite utrymme för ett utdraget samtal med någon bakom kassan. Däremot är det helt klart den trevligaste kön i Lund, massvis med glada och förväntansfulla miner och spontanta samtal runt bröd medan man väntar. Brödgemyt?

Det godaste brödet jag hittills testat vet jag inte ens vad det kallas, ett massivt bröd bakat i en form med åtminstone rågsikt i, kanske t om bakat på surdeg baserat på råg? Himmelskt gott var det i alla fall och det finns många fler sorter att prova på. Den enda nackdelen är väl priset, nu sist gick det på 95 kronor för en baguette och ett stort bröd bakat på vetesurdeg. Dock är kilopriset lägre än man kan tro för man får en hel del bröd för de pengarna, och som sagt, du hittar inte ett godare bröd i Lund. Inte vad jag vet i alla fall! En klar 5:a helt enkelt.

Annonser

4 svar till “St Jakobs stenugnsbageri

 1. Lena Månsson

  ännu ett bageri som inte förstått skillnaden mellan brun knaprig skorpa och bränt bröd. Cancerogena substanser närmade sig dödlig nivå. Fick skära bort halva skorpan. Synd, för brödet var smakligt när man väl skurit bort det som inte var bränt. Förklaring? Ingen vågar klaga för det är en hype med stenbakat =)

  • det är lätt hänt att brödet får en svartlysten sula runt sig när man bakar i stenugn. att skylla på cancer mitt i allt é bara och klaga. Men klart man ska klaga om man nu känner för att klaga. Vi bakar med i stenugn och våra kunder kommer in titt som tätt med klagomål som vi är mer än glada för att få. Du borde gå in och påpeka att de bakar cancerdrabbat bröd!
   Min ända förklaring till att det är svart är sockert i degen som runnit ut. Men vilket bröd äter du helst?Det vita torra eller ett saftigt svart surdegs och stenugnsbakat?

   • Om skorpan är bränd på ovansidan så är det inte socker som runni ut och bränts, utan det är att brödet bakats på för hög värme för länge så att det blivit bränt helt enkelt. Det där kan man ju lyckas med själv också ibland om man glömmer tiden.

    Jag vill bara kommentera ditt svar på ”cancerdrabbat bröd”. Jag jobbar själv med cancerforskning och det är faktiskt helt sant och vetenskapligt bevisat att det svarta brända innehåller cancerframkallande ämnen och man har dessutom sett effekter av att sätta i sig alltför mycket av detta. Så att säga att det är ”bara å klaga” är faktiskt dumt i det här fallet.

 2. Hej

  Jättegott bröd, MEN! Servicen är under all kritik! Man kan INTE sopa och ställa fram 2 plåtar bullar om det redan finns 50 framme när det är 10 kunder i kö! SKÄRPNING! Idag var åtminstone tjejen i kassan trevlig, annars brukar det vara en som inte vet att le, INTE är förbjudet.
  Återkommer som kund när ni har bättre service.
  Ha en bra dag!

  Ps bara att gratulera att ni kan ta hutlösa priser och ändå ha kö, Strongt jobbat 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s